Beograd, Novi Sad
+381 61 20 35 009
menadzer.trubaca@gmail.com

Vladičin Han predtakmičarski centar za Guču

Vladičin Han predtakmičarski centar za Guču

Vladičin Han zvanično predtakmičarski centar za Guču

Vladicin je novi prdtakmičarski centar za Guču.

Na osnovu člana 4. Pravilnika o organizaciji takmičenja trubačkih orkestara na Dragačevskom saboru trubača u Guči, Upravni odbor Centra za kulturu i sport opštine Lučani u Guči na četvrtoj sednici održanoj dana 10.04.2017.godine doneo je odluku o formiranju predtakmičarskog centra u Vladičinom Hanu za potrebe organizacije 57. Dragačevskog sabora trubača u Guči.

Pored Vladičinog Hana, predtakmičenje trubačkih orkestara održaće se i u Knjaževcu, Leskovcu, Požegi(mladi) i Prijepolju, kao novim, i Boljevcu, Surdulici i Zlatiboru, kao tradicionalnim predtakmičarskim centrima.
S obzirom na to da organizator do kraja perioda utvrđenog Pravilnikom nije dobio potreban broj prijava od strane dva tradicionalna predtakmičarska centra (Kotraža i Kovačica), dao je rok do 01. 05. 2017.godine za prikupljanje potrebnog broja prijava. Ukoliko se dovoljan broj prijava ne prikupi ovi predtakmičarski centri će biti ukinuti.

Odluka

I

Obrazloženje

O Vladičinom Hanu

Vladičin Han je gradsko naselje u Srbiji u opštini Vladičin Han u Pčinjskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 8030 stanovnika. Ovaj gradić ima dobar položaj jer je na prometnom putnom pravcu od Beograda i Niša preko Skoplja do Soluna. Vladičin Han pripada grupi opština u dolini Južne Morave, i obuhvata 51 naselje.

Vladičin Han spada u red mladih naselja – prvi put se pominje pre oko 120 godina. Ime je dobio po usamljenoj kući – hanu, koja se nalazila na „carskom drumu“, u ataru sela Kalimance. Prema podacima publiciste Tatomira P. Vukanovića, kuću je, polovinom 19. veka, podigao izvesni Stefan Grk. Reč je, inače, o Grku Stefanosu Stefanopulusu koji je, bežeći od Turaka, ovde našao utočište, sagradivši han za prihvat karavana. Stefan je kasnije han prodao skopskom mitropolitu Pajsiju, po čijoj je crkvenoj tituli (vladika), han dobio ime – Vladičin Han. Ubrzo je isto ime dobilo i naselje koje se tu formiralo.

OD 1887. godine, Vladičin Han je u službenim spisima naselje koje je i sedište sreza poljaničkog. Razvoju naselja i ovog kraja posebno je doprinela izgradnja železničke pruge 1886. i mosta na Južnoj Moravi 1910. godine. Prema prvom popisu stanovnika od 1890. godine, Vladičin Han imao je 26 kuća i 101 stanovnika, a 1895. godine 60 domaćinstava sa 325 stanovnika. Već 1921. godine, proglašen je za varošicu, iako se opština u narednih šest godina zvala – kalimanska.

Kao i svi ovi krajevi i Vladičin Han je, u toku balkanskih i Prvog svetskog rata, veoma stradao od bugarskog i nemačkog okupatora. O tome govore podaci iz popisa od 1921. godine, kada je registrovano samo 66 domaćinstava i 317 stanovnika. Već 1930. godine, popisom je zabeleženo da ovo mesto ima 450 stanovnika i 117 kuća za stanovanje.

Gradska skupština
Prvo industrijsko preduzeće ovde je formirano u kamenolomu (majdanu) Momin Kamen, koji je, po nekim podacima, radio još u vreme Turaka. Zvanično, prvo industrijsko preduzeće je Fabrika za proizvodnju crepa i cigle, sagrađena 1930/31. godine, koja je bila vlasništvo Miodraga Kostića, Dragutina Stankovića i Mihajla Đorđevića, a zapošljavala je 25 radnika. Prvo državno industrijsko preduzeće bila je Duvanska stanica, koja je počela rad 1937. godine, mada je ovde duvan otkupljivan još pre Prvog svetskog rata. Industrijski i ukupan razvoj mesta posebno je živnuo 1938. godine, kada je Vladičin Han dobio struju.

Novi, ukupni slom, grad je doživeo u Drugom svetskom ratu, kada ga je okupirala bugarska vojska, koja je za četiri godine odavde internirala oko 2300 meštana, a spalila 1160 zgrada. Iz ove opštine je 1850 boraca pristupilo partizanskim jedinicama, od kojih je 152 dalo živote na ratištima širom Jugoslavije. Vladičin Han je 8. septembra 1944. godine oslobodila 8. srpska brigada 22. divizije. Od tada počinje jedna nova stranica istorije ovog grada i njegov nagli ekonomski, kulturni i sveukupni razvoj.

Po prvom posleratnom popisu 1948. godine Vladičin Han je imao 1262 stanovnika i 350 domaćinstava. Već 1953. godine je bilo 1782 žitelja.

Značajna promena je da je varoš 1956. godine dobila svoj prvi Urbanistički plan, a u rasponu od 1958. do 1962. urađen je i Detaljni urbanistički plan. Time je ova varoš počela da dobija urbane konture i lik varoškog naselja industrijskog tipa. Vodovod je izgrađen 1964. godine.

 

 

Izvori : www.haninfo.rs  www.wikipedija.org

Tags: , , ,

error: Content is protected !!
Call Now Button