Beograd, Novi Sad
+381 61 20 35 009
menadzer.trubaca@gmail.com

Trubači dobili dom

Trubači dobili dom

Trubači dobili dom

Guča je bogatija za novi objekat. Trubači su dobili svoj dom. Kažu ljudi – zaslužili su! I te kako jesu.

Sabor trubača u Guči  održava se od davne 1961. godine. Najveći problem tokom svih ovih godina je bio: ,, Gde smestiti Trubače” ?

Za vreme trajanja takmičenja u Guči gostuju trubači iz cele Srbije, neki od njih putuju i po nekoliko stotina kilometra kako bi prisustvovali na takmičenju, smeštaj je uvek bio problem, ranije su trubači bili smešteni u školi , ali većina njih je bila smeštena u privatnom smeštaju koji su oni sami finansirali iz svog džepa.

Nakon 56 godina, učesnici ovog največeg trubačkog  festivala dobili su svoj Dom u Guči. Svečanosti upriličenoj otvaranju, pored građana, prijatelja Sabora, majstora trube i samih organizatora, prisustvovao je i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, gospodin Rasim Ljajić.

Uz ugodne zvuke  majstora trube Dejana Jevdjića iz Požege,  i  Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, čiji je orkestar bio najbolji na 56. Dragačevskom saboru trubača, pred svečanim skupom svoje umeće pokazali su i  najmlađi iz KUD „Abrašević“.

Otvaranje doma Tubača

Gospodin Ljajić je naglasio kako ovaj objekat predstavlja dar onima zbog kojih Guča postoji i po kojima je prepoznata kao važna turistička destinacija, a to su pre svega trubači.

Prema njegovim rečima, ideja je da Guča funkcioniše kao turistička destinacija tokom cele godine, a ne samo tokom trajanja manifestacije u avgustu.

„Nadam se da će ovo biti mesto koje će primati goste tokom cele godine, a sa druge strane smo olakšali organizatorima sabora da prihvate ne samo orkestre već i organizuju ceo sabor. Da ne govorim o ekonomskom momentu, jer se trošilo oko dva miliona samo na smeštaj trubača, sada će to biti dosta jeftinije, pola orkestara će biti smešteno ovde“, ističe Ljajić.

Ministar je naglasio kako je veoma važno za Guču kao turističku destinaciju ali i Srbiju da se nivo Sabora još više podigne, a cilj je da se privuče i što veći broj inostranih gostiju.

„Ova manifestacija ima potencijal za tako nešto, moramo mnogo više da radimo na marketingu na promociji i afirmaciji“, naglasio je Ljajić.

Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora, rekao je kako su trubači koji pet i po decenija dolaze na Sabor konačno dobili pristojan smeštaj.

„Veliku zahvalnost dugujemo ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću koji je prepoznao potrebu da razvijamo infrastrukturu u oblasti turizma i koji je podržao lokalnu samoupravu u izgradnji druge faze ovog objekta od 1.200 kvadrata“ naglasio je Jolović.

Vrednost radova je 90 miliona dinara, od kojih je 34 miliona dala država, preko resornog ministarstva, a 26 miliona lokalna samouprava.

„Učinićemo sve da zajedno sa Vladom Srbije narednih godina, u sustret 60. jubilarnom saboru 2020. godine, nastavimo sa izgradnjom infrastrukture, unapređenjem programskih sadržaja i marketinga, kako bi smo podigli nivo organizacije ove manifestacije i kako bi smo zabeležili veću posetu i veći privredni rast i dohodak i za našu zemlju i za građane koji žive na ovom području“, izjavio je Jolović.

Predsednik Saborskog odbora se zahvalio svima onima koji su doprineli izgradnji ovog značajnog objekta, a među njima su nekadašnji i sadašnji direktori Centra za kulturu i sport opštine Lučani u Guči, Adam Tadić, Zoran Vučićević, Slobodan Veljović i Nataša Majstorović.

A koliko Dom trubača znači samim trubačima, rekli su nam i Dejan Jevdjić i Bojan Ristić.

Jevdjić nije krio oduševljenje što će trubači konačno imati mesto gde će odmarati ali i vredno i marljivo vežbati.

-Mogu da kažem da se svakom trubaču san ostvario. Želim i da naša deca imaju svoj dom, zadovoljno se smešio Ristić.

Izvor teksta: www.blaceinfopress.rs

Tags: , ,

error: Content is protected !!
Call Now Button