Beograd, Novi Sad
+381 61 20 35 009
menadzer.trubaca@gmail.com

Guča – Nova takmičarska pravila

Guča – Nova takmičarska pravila

Nova pravila za sticanje zvanja majstora trube u Guči

Nova pravila

Od ove godine biće novih predtakmičarskih centara za Sabor trubača u Dragačevu, a neki doskorašnji možda će biti ukinuti

Guča – Na zajedničkom zasedanju Upravnog odbora Centra za kulturu u Guči i Saborskog odbora, posvećenom pripremama za predstojeći 57. Dragačevski sabor trubača u Guči, koji će ove godine biti održan od 9. do 13. avgusta, sačinjen je predlog programa po kojem će se tokom pet dana na glavnoj pozornici takičiti najbolji trubači koje Srbija danas ima.

– Od prvog do poslednjeg dana program će trajati po pet sati. Osim finalnog takmičenja u subotu i nadmetanja majstora trube u nedelju, tu su i ponoćni koncert, svirka naših najboljih trubača – Dejana Petrovića, Lazarevića i Jevđića, Bobana Markovića i Ekrema Mamutovića, Veljka Ostojića. Zatim trostrukog pobednika (54, 55, 56),  Sabora,  trubača Saše Krstića iz Zagužanja , finalno takmičenje mladih orkestara, koncert inostranih bandi, kao i drugi tradicionalni programski sadržaji – rekao je za „Politiku” Slobodan Jolović, predsednik Saborskog odbora i načelnik Moravičkog okruga.

Za zvanje majstora trube potrebne su tri pobede na Saboru u Guči, ili dve pobede i navršenih 50 godina života, odnosno šest decenija života i najmanje 20 godina učešća na finalnom takmičenju u Guči-
Od ove godine biće i novih predtakmičarskih centara. Možda će neki doskorašnji da budu ukinuti, pa je tako ostavljen rok da do 15. marta svi podnesu prijave. Zainteresovani su Knjaževac, Požega, Vladičin Han, Leskovac, Prijepolje (Kolovrat), a razgovara se i sa Vrnjačkom Banjom.

Guča

Uvedena su i nova pravila po kojima se postaje majstor trube. Dakle, za to zvanje potrebne su tri pobede na Saboru u Guči, ili dve pobede i navršenih 50 godina života, odnosno šest decenija života i najmanje 20 godina učešća na finalnom takmičenju u dragačevskoj varošici. Nosilac zvanja „Šampion Guče” kad navrši 65 godina biće predložen za nacionalnu penziju ako je nije stekao po drugom osnovu.

– Organizator će najverovatnije ukinuti televizijske prenose, jer čarobni zvuk trube i saborska atmosfera jedino mogu da se osete na pravi način uživo u Guči – dodao je Jolović.

Priprema se poseban plan marketinga 57. Sabora i razvoja infrastrukture, u očekivanju 60. Sabora, 2020. godine.

Guča će ove godine biti bez estradnih zvezda, ulaz je besplatan za sve programske sadržaje na obe pozornice, poseban položaj imaće generalni sponzor, šatre se vraćaju u portu Crkve Sv. Arhanđela Mihajla, a sve pojedinosti biće poznate do 1. maja, kada će biti otvoren i Dom trubača za koji su sredstva obezbedili Ministarstvo trgovine i turizma i opština Lučani, od ostvarenih saborskih prihoda.

Izvor teksta: www.politika.rs

Tags: , , , ,

error: Content is protected !!
Call Now Button